Kuchnia Wysp Kanaryjskch

Kuchnia
'Typical Canarian Roasted sea fish on plate with tomatoes, potatoes, lemon and spices' - Lanzarote
'Typical Canarian Roasted sea fish on plate with tomatoes, potatoes, lemon and spices' Vitaly Titov & Maria Sidelnikova / Shutterstock

Oferta kulinarna wyspy Lanzarote jest bardzo atrakcyjna. Możecie tutaj delektować się specjałami kuchni indyjskiej, tajskiej, włoskiej lub daniami amerykańskimi. Jednakże pobyt na Wyspach Kanaryjskich nie może obyć się bez skosztowania specjałów kuchni kanaryjskiej.

Kuchnia kanaryjska czerpie po części z kuchni hiszpańskiej, afrykańskiej oraz łacińskiej ze względu na lokalizację wysp oraz aspekty historyczne. Ponadto w niektórych miejscach można skosztować tradycyjne dania, na które przepis znają tylko rdzenni mieszkańcy Wysp Kanaryjskich.

Tradycyjne dania są bardzo podobne do tych serwowanych na sąsiednich wyspach takich jak Fuerteventura, Teneryfa i Gran Canaria. Najczęściej spotykaną pozycją w menu licznych restauracji są świeże ryby oraz owoce morza.

Pescado a la sal to popularne danie z białej ryby przyprawionej solą i pieczonej w piecu. Sancocho Canario to z kolei oryginalne danie składające się z duszonej solonej ryby z gatunku prażmowatych i ziemniaków z dodatkiem ziół i przypraw. Oprócz wymienionych dań, większość restauracji oferujących ryby i owoce morza posiada również w swoim menu smażone steki z tuńczyka, smażone w głębokim oleju krążki kalmarowe oraz całe ośmiornice.

Lokalni mieszkańcy mają niemalże bzika na punkcie potraw duszonych i przygotowują je z niebywałą starannością i zaangażowaniem. Puchero jest jedną z najpopularniejszych potraw na wyspie. Składa się ona głównie z wołowiny lub wieprzowiny z kawałkami kurczaka, ciecierzycą, ziemniakami, dużej ilości warzyw oraz ziół i przypraw.

Potaje to kolejna znakomita potrawa duszona, którą znajdziecie w menu większości restauracji na Lanzarote. Jest to typowe danie sezonowe przygotowywane z różnych składników dostępnych w danym okresie roku. Za każdym razem może się ona trochę różnić, jednakże i tak zawiera w sobie doskonałe smaki.

Podczas pobytu na Lanzarote warto spróbować tapas. Tapas to małe porcje jedzenia w formie przystawek popularne w całej kontynentalnej części Hiszpanii, na Wyspach Kanaryjskich i Balearach. Jako przykład typowych tapas można wymienić między innymi Pimientos de Padrón (słodkie papryczki zielone gotowane w soli morskiej i oliwie z oliwek), albóndigas (klopsiki podawane w sosie pomidorowym) czy tortilla (hiszpański omlet).

Dzięki znakomitej pogodzie lokalni farmerzy uprawiają przez cały rok rozmaite gatunki owoców i warzyw. Warto spróbować chociażby Papas arrugadas con mojo. Jest to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni Wysp Kanaryjskich. Składa się ono z wielu drobnych ziemniaków gotowanych razem ze skórą w solonej wodzie i serwowane jest z łagodnym sosem z zielonych papryczek oraz lekko ostrym sosem z czerwonej papryki.